fbpx

Защо адаптивният дизайн е важна част от всяка модерна уеб стратегия?

Броят на потребителите на смартфони за месец ноември 2022 година е 6,648 милиарда. Според статистиките над половината от търсенията онлайн идват от мобилно устройство. Това е причината адаптивният дизайн да е важна част от всяка модерна уеб стратегия.

Защо адаптивният дизайн е важна част от всяка модерна уеб стратегия? 5

1. Адаптивен или респонсив дизайн – каква е разликата?

Ако започнете да четете за адаптивния дизайн неизбежно ще се срещнете и с термина responsive дизайн. Затова ще разясним по най-простия начин каква е разлика между респонсив и адаптивен дизайн.

Респонсив дизайнът размества съдържанието динамично спрямо свободното място на екрана, което е по-съвременният метод. Адаптивният дизайн се проектира според шаблони на най-разпространените широчини на екрана. Това означава, че ако отворите уебсайт с адаптивен дизайн на десктоп и намалите прозореца, изгледа няма да се промени, защото шаблона е зареден при отварянето на сайта.

Въпреки тези разликите двата метода водят до по-добро потребителско изживяване и ще ги разглеждаме заедно.

2. Повече посетители

Адаптивният / Респонсив дизайн прави Вашия сайт удобен за устройства с различна големина екрани и увеличава времето, което посетителите прекарват на сайта Ви. Помага Ви да подобрите класирането си в търсачките и да увеличите обхвата на клиентите си, като привлече тези с  по-малки устройства.

Липсата на адаптивен / респонсив дизайн на уебсайта води до загуба на потенциални посетители. Трудното навигиране отказва голям процент от потребителите на смартфони и те няма да се върнат повече на сайта Ви.

Потребителското изживяване е от решаващо значение, ако искате хората да харесват Вашия сайт. Да бъде лесен за използване, за да ги убедите да се върнат на него. Ако някой посети уебсайта Ви на мобилно устройство и зареждането отнема цяла вечност или снимките Ви нямат правилната разделителна способност, това може да накара Вашата компания да изглежда непрофесионално.

Защо адаптивният дизайн е важна част от всяка модерна уеб стратегия? 4
Защо адаптивният дизайн е важна част от всяка модерна уеб стратегия? 3

3. Намаляване на времето и разходите за управление

Адаптивният / респонсив дизайн замества предишната необходимост от проектиране на специален мобилен уебсайт за потребителите на смартфони. Вместо да проектирате и поддържате множество уебсайтове за различни размери на екрана, можете да проектирате само един уебсайт, който автоматично се мащабира, за да съответства на устройството, на което се гледа.

Как работи?

Най-краткото и просто обяснение е, че адаптивният / респонсив дизайн автоматично мащабира съдържанието и елементите си, за да съответства на размера на екрана, на който се гледа.

Бутоните и линковете стават достатъчно големи и раздалечени, за да не затрудняват потребителите.

Картинките се оразмеряват спрямо екрана, за да не са по-големи от ширината му.

Начинът за показване на текст варира в зависимост от това на какво устройство потребителят разглежда Вашия сайт, но той трябва да бъде четим независимо от всичко.

Не е необходимо хоризонтално превъртане.

4. По-високо класиране в търсачките

Сайтовете, които не са удобни за мобилни устройства, ще загубят известна позиция в резултатите от търсачките, тъй като не осигурят добро изживяване на търсещите от мобилни устройства.

Google изисква следните оптимизирани елементи за ефективно потребителско изживяване, удобно за мобилни устройства, използвайки адаптивен / респонсив уеб дизайн:

  • Текст, който е в четим размер, без необходимост от мащабиране.
  • Съдържание, което изглежда добре на екрана на устройството, без да е необходимо хоризонтално превъртане.
  • Връзки и бутони, които са достатъчно раздалечени, така че докосването да е лесно.
  • Разумно време за зареждане на страниците.
  • Без използване на Flash.

Адаптивен / респонсив дизайн в комбинация с други SEO фактори ще Ви помогне да подобрите резултатите от класиране в търсачките. 

Защо адаптивният дизайн е важна част от всяка модерна уеб стратегия? 2

 Проверете дали уебсайта Ви е удобен за мобилни устройства на този линк към инструмента на Google.

Вашият дигитален бизнес партньор
© Всички права запазени

E-mail: sales[at]soft-intellect.bg

Телефон: 359 876 282 404

ЕС
фнф
иновации2
иновации